Proprietarii de locuinte pot opta pentru asigurarea facultativa, fie pentru cea obligatorie

Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor a hotarat, in sedinta din data de 25 octombrie 2012, revenirea la forma anterioara a normelor cu privire la asigurarea obligatorie pentru locuinte, in conformitate cu prevederile Legii nr. 260/2008.

Astfel, proprietarii isi pot indeplini obligatiile prevazute de lege privind incheierea unei asigurari care sa acopere riscurile de cutremur, inundatii si alunecari de teren, ca fenomene naturale, fie printr-o asigurare emisa de Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID), fie printr-o asigurare facultativa.

Asigurarea emisa de PAID acopera strict cele trei riscuri mentionate, in timp ce, prin politele facultative, cetatenii se pot proteja suplimentar si pentru alte riscuri.

Aceasta masura este prima dintr-o serie de initiative care vizeaza inclusiv propuneri pentru modificarea Legii nr. 260/2008, astfel incat obiectivul principal – de cuprindere cat mai larga in asigurare a fondului locativ din Romania – sa fie atins.

Eliminarea din lege a obligativitatii incheierii politei PAD in cazul in care exista sau se opteaza pentru una facultativa a fost operata prima oara in decembrie 2010. Aceasta modificare a Legii nr. 260/2008 a franat insa activitatea propriu-zisa a PAID, plasandu-l in competitie directa atat cu propriii actionari, cat si cu restul companiilor din piata. Astfel, unele companii au preferat sa includa in politele facultative si riscurile asigurate prin polita obligatorie si sa le vanda la preturi similare, rezultatul fiind o scadere drastica a primei de asigurare pentru segmentul rezidential.

Pe de alta parte, nimeni nu poate nega faptul ca PAID a fost si este un vehicul de crestere a pietei de asigurari facultative, in anul 2011 inregistrandu-se un grad de cuprindere in asigurare a locuintelor de 58% (facultative si obligatorii).

In intervalul urmator, repetate modificari au fost aduse legislatiei secundare emise in aplicarea Legii nr. 260/2008, in scopul de a impulsiona vanzarea politelor obligatorii de locuinta, in conditiile in care PAID ajunsese, potrivit specialistilor, la o limita minima de suportabilitate pentru continuarea activitatii.

Astfel, numarul politelor PAD a scazut la finele lunii iulie a.c. la circa 246.000, aproape la jumatate fata de luna precedenta si de peste 3 ori mai putin fata de varful atins in luna august din anul precedent, de aproximativ 820.000 de polite, potrivit statisticii de pe site-ul oficial al PAID.

Leave a Comment